Logo Verkeersschool JORO - de rijschool van groot Amsterdam

Rijden met glad weer: waar moet je op letten?

Vorst, gladheid en sneeuw. Elke winter gebeuren er talloze ongelukken door gladheid op de weg. Zeker wanneer jij moet rijlessen in deze periode kan dit extra spannend zijn. Wanneer je weet waar je op moet letten en je bewust bent van de gevaren kun je hopelijk ongelukken voorkomen. We geven je dan ook graag een aantal tips waarmee je veiliger de weg op kunt tijdens gladheid.
Rijden met glad weer - waar moet je op letten

Tip 1: Houd voldoende afstand

Afstand houden is altijd belangrijk, maar met gladheid moet je extra afstand houden. De vuistregel is: Halveer je snelheid en verdubbel je afstand. Zo heb je meer tijd om te reageren op gebeurtenissen.

Tip 2: Ver vooruit kijken

Ook dit is altijd belangrijk, maar in de dagelijkse sleur van autorijden kun je jezelf betrappen op het staren naar je voorganger. Tijdens gladheid is het raadzaam om zeer bewust bezig te zijn met het verkeer in de verte. Zo kun je tijdig reageren.

Tip 3: Rustig optrekken

Je banden hebben minder grip door de gladheid. Wanneer je te hard optrekt kun je direct slippen. Dit kan voor kopstaart botsingen zorgen. Geef dus weinig gas en laat je koppeling langzaam opkomen.

In bochten geldt hetzelfde advies. Rij rustig door de bocht en geef geen extra gas. Hierdoor kun je uit de bocht glijden.

Tip 4: Remmen

Wanneer je bovenstaande tips goed volgt kun je het remmen beperken tot een minimum. Door voldoende afstand te houden en je gas los te laten voorkom je een hoop remacties. Moet je toch remmen, bijvoorbeeld voor een noodstop? Grote kans dat je de rem uit reactie hard intrapt. Jouw antiblokkeersysteem (ABS) zorgt er dan vaak voor dat je remmen niet blokkeren. Zo rem je toch op een efficiënte en veilige manier.

Schrik niet als het rempedaal onder je voet begint te trillen en je rare geluiden hoort. Dat is normaal.

Rijlessen bij Verkeersschool JORO

Met onze tips op zak kun je goed voorbereid beginnen aan jouw eerste rijlessen, ook wanneer het buiten besneeuw of glad is. Bij Verkeersschool JORO helpen wij jou met een persoonlijke aanpak. Met een hoog aantal leerlingen én een slagingspercentage ver boven gemiddeld is Verkeersschool JORO een van de beste rijscholen in Purmerend en omstreken. Heb je vragen? Bel met een van onze vriendelijke en professionele instructeurs!