Logo Verkeersschool JORO - de rijschool van groot Amsterdam

6 tips bij het kiezen van een rijschool

Het kiezen van een rijschool kan een lastige keus zijn. Je hebt hier immers geen ervaring in en je doet dit ook vaak maar 1 of enkele keren in je leven. Waar moet je op letten? Hoe weet je of een rijschool echt goed is? En hoe weet je of een rijschool biedt wat jij nodig hebt? Verkeersschool JORO helpt jou bij jouw keuze. Hieronder hebben wij 6 tips opgesteld om jouw keuze makkelijker te maken.
6 tips bij het kiezen van een rijschool

Tip 1: Val niet voor verkooppraatjes

Sommige rijscholen beloven je gouden bergen als het gaat om het halen van je rijbewijs. Zo zeggen ze bijvoorbeeld dat je bij hun in 20 rijlessen je examen kunt halen. Statistisch gezien is dit niet waar. Gemiddeld heb je namelijk 45 rijlessen van een uur nodig om jouw rijexamen te halen.

Tip 2: Kies niet op basis van prijs

Je wilt jouw rijbewijs het liefst zo goedkoop mogelijk halen. Toch is het geen goed idee om direct de goedkoopste rijschool te kiezen. Een lage prijs betekent vaak een minder goede rijschool. Als jouw lessen minder goed zijn heb je waarschijnlijk meer lessen nodig om te slagen. Zo kun je aan het eind van de rit (😉) zelfs duurder uit zijn. Weeg de prijs daarom goed af tegen de kwaliteit. Iets waar we in tip 3 en 5 op terugkomen.

Tip 3: Check de slagingspercentages

De gemiddelde slagingspercentages van een rijschool geven jou een goed beeld van de kwaliteit van de rijschool. Kijk hierbij wel naar het aantal examens via die rijschool. Een rijschool met 100% slagingspercentage en maar 2 examens geeft geen realistisch beeld. Naast het gemiddelde slagingspercentage is het ook belangrijk om te kijken naar:

Het aantal examens van de rijschool

Hoe meer examens er via de rijschool gedaan worden hoe groter de kans dat deze rijschool een goede rijschool is. Veel mensen kiezen hebben er immers voor gekozen.

Het gemiddelde slagingspercentage van de examen locatie

Je kunt het gemiddelde slagingspercentage van de examen locatie vergelijken met het slagingspercentage van de rijschool bij die locatie. Zo zie je gelijk of de rijschool bovengemiddeld presteert. 

Slagingspercentage eerste examen en herexamen

Vergelijk de getallen van het eerste examen eens met de getallen van de herexamens. Zie je bij de herexamens betere cijfers? Dan is dat natuurlijk een goed teken.

Tip 4: Vraag een proefles aan

Een rijopleiding is maatwerk. Iedereen is namelijk anders. Het is dus belangrijk dat de rijschool en jouw rij instructeur goed bij jouw persoonlijkheid past. Plan daarom voordat je jouw definitieve keuze maakt een proefles in. Vaak kan dit tegen een verlaagd tarief. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. 

Tip 5: Check de lesmethode

Een goede lesmethode en structuur tijdens je rijles is erg belangrijk. Vraag bij jouw voorkeursrijschool wat voor lesmethode zij gebruiken. Een goede lesmethode is de Rijopleiding In Stappen (RIS). Deze rijopleiding is door het CBR ontwikkeld. De RIS letmethode kent verschillende voordelen:

  • Een aanzienlijk hogere slagingskans voor je rijexamen
  • Een rijopleiding van hoge kwaliteit
  • Een stap voor stap aanpak tijdens jouw rijlessen
  • Inzicht in je vorderingen en knelpunten

Tip 6: Lees recensies

Lees recensies over de rijschool. Niet alleen op de website zelf, maar ook op onafhankelijke websites als Google of klantenvertellen.nl. De ervaringen van anderen kunnen antwoorden geven op de vragen die jij hebt en jouw keuze makkelijker maken. Je kunt onze recensies hier vinden.

Rijlessen bij Verkeersschool JORO

Met onze tips op zak kun jij een goede keuze maken. Bij Verkeersschool JORO helpen wij jou met een persoonlijke aanpak. Met een hoog aantal leerlingen én een slagingspercentage ver boven gemiddeld is Verkeersschool JORO een van de beste rijscholen in Purmerend en omstreken. Vraag een proefles aan en maak kennis met onze vriendelijke en professionele instructeurs.